Aardpeer
Aardpeer is de knol van een grote plant die familie is van de zonnebloem en wel 2 meter hoog kan worden. Het is een echte wintergroente. De lichtbruine of violette knol met een grillige vorm wordt ook wel topinamboer of Jeruzalem-artisjok genoemd. De smaak is lichtzoet en lijkt een beetje op die van artisjok. Jonge aardpeer kan met schil en al gegeten worden (eventueel zelfs rauw, geraspt in een salade), schoonboenen is dan voldoende. De kooktijd is 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de knollen. Oudere knollen kunnen beter geschild worden. Dat kan vóór het koken of daarna door ze te pellen. Voeg wat citroensap toe aan het water van geschilde aardperen om bruinverkleuring te voorkomen. Kook ze niet langer dan nodig is, want dan worden ze slap en week. Bewaar aardperen in een geperforeerde plastic zak onderin de koelkast of op een koele plaats. Aardperen bevatten veel ijzer.
Aardpeer recepten - Download (.pdf 281 KB) »