Aubergine


Aubergine


Deze vruchtgroente komt van oorsprong uit tropisch Azië en is waarschijnlijk door de Arabieren of Portugezen naar Europa gebracht.

Aubergine behoort evenals de aardappel, paprika en tomaat tot de nachtschade-achtigen. In ons land is de paarse, ovaalvormige aubergine de meest bekende vorm, maar er bestaan ook andere variëteiten. Het vruchtvlees is sponsachtig wit met kleine pitjes. Aubergine is een van de weinige groenten die niet rauw gegeten kan worden. De smaak is vrij neutraal, maar ontwikkelt bij het bakken en stoven een aangenaam aroma. Voor het bakken of frituren de aubergineplakken met zout bestrooien, in een vergiet leggen met iets zwaars erop. Het zout onttrekt vocht aan de aubergine. Dep de plakken na een half uur droog. Hierna kan de aubergine gebakken of gefrituurd worden.

Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bij temperaturen beneden de 10°C kan lage-temperatuurbederf optrden. Het steeltje en de kroonbladeren worden bruin en er ontstaan ingezonken donkere plekken op de schil. Onrijpe exemplaren rijpen snel na bij kamer-temperatuur. Afhankelijk van de rijpheid zijn aubergines 3-7 dagen houdbaar.

Aubergine recepten - Download (.pdf 492 KB) »

Met steun van

Vlaanderen
Welzijnszorg
VDAB
Provincie Limburg
Nationale Loterij
Leader
Koning Boudewijn Stichting
Herwin
De Werkplekarchitecten
ESF
Europese Unie
Kwaito
SOM
VAPH
Fonds gezonde lucht, by Greenpeace
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland