Prei
... behoort, net als knoflook,ui en bieslook tot de familie van de ui-achtigen. De samengeperste bladeren vormen een stevige stengel en zijn zeer aromatisch. Er bestaat zomer-, herfst- en winterprei. Zomerprei heeft een lange, dunne schacht met geel-groen blad met een fijne structuur. Deze prei wordt vaak in bosjes verkocht. Herfst- en winterprei is dikker en steviger van structuur. De kleur van het blad varieert van grijs-groen tot blauw-groen. De gehele prei kan gegeten worden. Het witte en lichtgroene deel is het zacht van smaak en kan gekookt of gesmoord worden. Het groene deel is wat pittiger en kan gebruikt worden om bouillon van te trekken of om te roerbakken. Prei kan soms veel zand bevatten. Om hem zandvrij te maken is de volgende methode heel handig: snij de prei in de lengte doormidden, vanaf het wortelvoetje tot bovenaan. Spoel de helften schoon onder stromend water en vouw hierbij de bladeren uiteen. Laat de groente uitlekkken en snij hem daarna in stukjes. Bewaard in een papieren zak op een koele, droge plaats is prei 5 tot 7 dagen houdbaar. Vooral het groene deel van de prei bevat veel vitamines en mineralen.
Prei recepten - Download (.pdf 375 KB) »