Spinazie
... is een snelgroeiend bladgewas, dat vooral in het voorjaar en zomer wordt aan gevoerd. De vorm van het blad varieert nogal; langwerpig, driehoekig of pijlvormig.
Biologische spinazie bevat veel minder water dan niet-biologische en slinkt daarom ook niet zoveel; je hebt ongeveer 0,75 van de gebruikelijke hoeveelheid nodig. Losjes in een plastic zak verpakt is spinazie 1-2 dagen in de koelkast houdbaar, maar bij gebruik het bij voorkeur op de dag van aankoop. Spinazie kan rauw als salade en gekookt gegeten worden. Bij rauw gebruik kleine, zeer verse blaadjes gebruiken. Gekookte spinazie niet opwarmen in verband met omzetting van nitraat in nitriet. Spinazie bevat veel ijzer en vitamine C. Het gehalte aan oxaalzuur is hoog, dit veroorzaakt het stoeve gevoel aan de tanden.
Door toevoeging van ei of een zuivelproduct wordt dit geneutraliseerd.
Spinazie recepten - Download (.pdf 610 KB) »