Tomaten
De tomatenplant is van oorsprong een tropische plant, afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze werd meegenomen door de ontdekkingsreizigers en kwamen in de 16e eeuw voor het eerst naar Europa. In de Zuid-Europese keuken werd de tomaat al snel veel gebruikt.In de noordelijke landen werd de tomaat pas in de loop van de 19e eeuw bekend.
Tomaat behoort, net als aubergine, aardappel en paprika tot de nachtschade-achtigen. Vanwege vermeende afrodiserende werking wordt de tomaat ook wel liefdesappel genoemd.
Het is een sappige, twee- of meerhokkige vruchtgroente die verschillende varianten heeft: gewone ronde, vlees-, tros-, Roma-, en cherrytomaat. Niet rijpe tomaten goed laten narijpen bij kamertemperatuur.
De harde stukjes bij de steelaanzet wegsnijden, in verband met de aanwezigheid van solanine. Het is een verkoelende groente die veel in salades, sauzen en soepen wordt gebruikt. Kruiden zoals oregano, basilicum, thijm, rozemarijn en peper passen goed bij tomaten.
Bewaar tomaten niet in de koelkast, want dat komt de smaak niet ten goede.
Tomaat recepten - Download (.pdf 374 KB) »